Så renoverar du taket billigast

Har du stått där med en sjunkande känsla i magen när du inser att taket på ditt hus måste läggas om – kolla pris stockholm takläggare! Hur du än vänder och vrider på problemet inser du att det kommer att kosta en hel del att åtgärda. Frågan du behöver fundera igenom är då om du ska ge dig på att renovera taket på egen hand eller om du ska anlita en expert. Kan du ens renovera taket billigt? Är det möjligt? Läs mer här.

Besiktiga taket
Det bästa du kan göra när du står inför en takrenovering är att investera pengar i en besiktning. Denna bör du låta en firma utföra för att verkligen få svart på vitt hur ditt tak mår och vad som behöver åtgärdas. Först när du verkligen vet vad du står inför kan du tänka igenom hur du ska tackla en takrenovering. Det är särskilt viktigt att ta reda på hur undertaket mår och att vattenläckor inte har ställt till med skador. Är undertaket i gott skick blir renoveringen billigare.

Billiga material
När det gäller att lägga tak finns det egentligen inga billiga material. Det handlar till viss del om tycke och smak, men självklart kan du jämföra priser på nätet för att försöka hitta det billigaste materialet till ditt nya tak. Det som spelar roll för kostnaden är dessutom hur stort taket är eftersom det avgör hur mycket material som går åt. Är ditt tak högt kan det också kosta dig en extra slant eftersom du då måste tänka ännu mer på säkerheten med tanke på byggställningar och utrustning. Det blir mycket dyrare för dig om taket inte kan nås från en byggställning. Har du ett tak som kräver mycket plåtslageriarbete med många vinklar, hörn och takkupor kan priset stiga snabbt. Lösningar som är specialanpassade kostar mer eftersom du sannolikt inte kan utföra arbetet på egen hand. Vanliga takmaterial:

• Takplåt
• Betongpannor
• Takpapp
• Tegelpannor
• Skiffer
Det finns även halmtak och torvtak, men de är mindre vanliga och kräver specialutbildade takläggare, vilket kostar ännu mer. Du behöver med andra ord fokusera på ett material som blir så billigt som möjligt för dig att lägga.

Egna lösningar?
Professionella takläggare brukar avråda lekmän från att själva ge sig på takrenoveringar eller takbyten eftersom så mycket kan gå snett. I slutändan kan du behöva göra om hela arbetet om du på egen hand har skaffat dig en läcka när du försökte renovera. Har du utbildning och erfarenhet kan du dock spara en hel del på att reparera eller byta tak själv. Det finns utrymme att experimentera, men bara om du vet vad du gör. Då kan du köpa ett begagnat tak som du helt enkelt renoverar eller byter ut ditt gamla tak mot. Vet du inte vad du gör är det bättre att proffsen renoverar ditt tak – det blir billigast för dig i längden.