Oseriösa flyttfirmor och hur du undviker dem

Att anlita flyttfirmor helsingborg är för många till mycket stor hjälp i en stressig tid. En flyttfirma kan hjälpa dig att packa alla dina saker, bistå med kartonger och emballage eller hjälpa till med bärhjälp och transport. En riktig farhåga kan dock vara att råka ut för en riktigt oseriös firma som innebär mer problem än hjälp.

En oseriös flyttfirma är naturligtvis ingenting vi vill att du ska råka ut för och därför har vi tagit fram bra knep som du kan använda dig av för att säkerställa pålitlighet och professionalism. Du behöver inte vänta till flyttdagen för att se om företaget är seriöst eller inte, utan det är faktiskt något du kan kontrollera redan innan du gör din bokning.

5 sätt att upptäcka oseriösa flyttfirmor
Det finns flera sätt att gå tillväga för att hitta de mest oseriösa flyttfirmorna på marknaden. Här nedan har vi listat fem stycken sätt som du kan använda dig av för att snabbt och enkelt se om ett företag är professionellt och ordningsamt eller inte.

• Bohag 2010
Kontrollera så att företaget följer de regler och flyttbestämmelser som finns enligt Bohag 10. Det är Konsumentverket som har tagit fram dessa regler och skyldigheter, t.ex. gällande pris och betalning eller eventuell avbeställning.

• Yrkestrafiktillstånd
När du anlitar en flyttfirma ska du säkerställa yrkestrafiktillstånd. Tillståndet kommer från Transportsystemen och är ett bevis på a

Ömtålig packning

tt man får bedriva verksamheten. Utan ett sådant bryter flyttfirman mot lagen och du bör naturligtvis undvika dem.

• Försäkring
En bra och seriös flyttfirma ska alltid erbjuda försäkringar för både kunder och personal. Helst får det gärna finnas både transportförsäkring och ansvarsförsäkring, men även en av dessa är fullt godtagbart. Om det inte finns en försäkring alls är det bara att gå vidare med ett annat företag.

• Betalningsmetoder
Att anlita en flyttfirma kostar en hel del pengar och det är något som seriösa företag är medvetna om. Om det inte finns någon annan betalningsmetod än “kontanter” bör du vara riktigt försiktig. En professionell flyttfirma tar sällan eller aldrig kontanter som betalningsalternativ. Undvik dessa flyttfirmor och flyttfirmor som inte kan ge ett fast pris på offert.

• F-skatt och arbetsgivaravgift
Genom att kontakta Skatteverket kan du snabbt och enkelt se om flyttfirman är registrerad som arbetsgivare och om de är registrerade för F-skatt. Båda dessa saker är nämligen något som du bör hålla utkik efter om du vill säkerställa ett seriöst flyttföretag. Om det inte finns någon F-skatt kan du inte använda dig av RUT-avdraget och kommer själv behöva betala arbetsgivaravgiften. Ett företag som inte är registrerat på ett korrekt sätt kan också innebära svartarbete – något du verkligen vill undvika.