Förebygg fuktskada för hälsans skull

Fuktskador i bostaden kan medföra problem med astma och allergier utan avfuktning krypgrund. Det är klokt att förebygga fuktskador för att undvika framtida sjukdomar.

Upptäck fuktskada
En fuktskada innebär att bakterier och mögel börjat gro. Vanligtvis känner du det på lukten, innan du ser mögelfläckar. Ett problem är dock att vi vänjer oss med lukten i vårt hem. Du upptäcker lättast mögellukt precis när du kommer in utifrån. Om du upplever att det luktar mögel eller konstigt när du kommer in i din bostad bör du ta det på allvar. När vi väl är inne i den fuktskadade bostaden vänjer sig näsan väldigt snabbt. Det är många som kommer hem och omedvetet reagerar på lukten. Känner en svag mögeldoft. Men tänker att det nog inte är något eftersom de inte känner av lukten efter tio minuter.

Andra tecken på mögel är bubbligt plastgolv, många silverfiskar i badrummet, fuktfläckar och missfärgningar på tapeten. Du bör kontrollera hela bostaden och inte bara badrummet.

Förebygg fuktskador
Det bästa är att förebygga fuktskador. Först och främst är det viktigt med god ventilering, särskilt i badrummet, men även i resten av bostaden. Se över ventilationssystemet och försäkra dig om att fräsch luft kommer in och fuktig och dålig luft vädras ut per automatik.

För det andra bör du undvika att göra badrummet för fuktigt. Vilket ibland är lättare sagt än gjort. Det är klokt att inte hänga blöta kläder på tork i badrummet, även om det kan kännas bekvämt. På grund av dusch och bad blir ju badrummet lätt fuktiga. Att då hänga upp blöt tvätt försvårar för att få badrummet helt torrt.

För det tredje bör du alltid torka undan vatten på golvet. Genom att använda duschdraperi är det lättare att hålla vätan i duschen eller badkaret. Torka alltid upp överflödig vatten som hamnar på golvet. Du bör också rengöra golvbrunnen. Se till att vattnet lätt kan rinna undan.

Om du bor i villa är det viktigt att se över dräneringen. Rinner det in vatten utifrån ner i källaren eller husgrunden är risken för mögel och fuktskador stora. Därför är det värt att låta en fackman besikta husgrunden om du är osäker. Du bör även kontrollera taket. Om taket läcker in kommer du få vattenskador på vinden eller innertaket. Att lägga om taket är en stor kostnad, men att behöva lägga om taket på grund av mögel kostar än mer. Om det var länge sedan som taket åtgärdades kan det vara klokt att även låta en fackman kontrollera det. Det handlar både om pengar och hälsa.

Bättre hälsa
Genom att förebygga fuktskador tar du hand om din och din familjs hälsa. Har du problem med astma eller är det svårt att hålla fukten borta? Då kan en luftrenare vara en hjälp. Det är även viktigt att verkligen städa och hålla hemmet rent.